יש הרבה דרכים להכין אוכל לפסח שהוא גם טעים וגם כשר. מאמר זה ייתן לכם כמה רעיונות, מגפילטע פיש ועד אספרגוס וקינואה. תוכלו גם ללמוד כיצד לבשל גרסאות ללא בשר של פריטים אלה. בין אם אתם מבשלים לעצמכם או לכל המשפחה, המאמר הזה הוא בשבילכם.
גפילטע פיש
גפילטע פיש הוא מאכל מסורתי שמכינים בחג הפסח. מכינים אותו על ידי טחינת דג טחון ושילובו עם ביצה, תבלינים וארוחת מצה. לאחר מכן קושרים את התערובת בלחם. משפחות עניות עשויות לבחור לרכוש ראש ועור של דגים ולטחון אותם כדי להוסיף טעם למרק.
מתכון הגפילטע פיש הראשון פותח באירופה של ימי הביניים על ידי עקרות בית יהודיות. זוהי מנה כשרה שניתן להגיש קר והיא עשויה לספק את הלכות הדת של אכילת דגים. בנוסף, גפילטע פיש אינו מכיל עצמות. בהלכה היהודית, קטיף עצמות נחשב לעבודה.
גפילטע פיש מוכן לפסח כחלק מהתזונה היהודית. ההכנה דומה לזו של קציץ בשר אך אינה מוגשת חמה. באופן מסורתי, גפילטע פיש מוגש עם גזר פרוס וחזרת מוכתמת במיץ סלק. אמנם יש לו טעם ומרקם דומים לעוגות סרטנים, אבל לגפילטע פיש אין את הקצוות הפריכים. בעוד שגפילטע פיש היה פופולרי בקרב יהודים בעבר, הוא איבד הרבה מהמשיכה שלו עם הזמן.
בעוד שגפילטע פיש מכינים באופן מסורתי מדג לבן, המאכל המסורתי הזה לא תמיד קל להכנה ויהודים רבים קונים אותו מוכן בצנצנות. גפילטע פיש הוא מאכל פופולרי במהלך החג, אז אם אתם רוצים להכין אותו לפסח, ודאו שהוא מוכן לפי כללי הכשרות.
קיטניות
הם זרעים קטנים וחסרי בשר מצמחים חד–שנתיים. הם נחשבים לאוכל כשר, למרות שהם עלולים להתערבב בטעות עם מזון אחר. אם זה קורה, ניתן לצרוך אותם בפסח. השאלה היא: מהי הדרך הנכונה להכין אותם?
בעוד קיטניות בדרך כלל כשרות לפסח, יש יהודים ספרדים שלא אוכלים אותם. יהודים ספרדים הם צאצאים של העם היהודי באזור הים התיכון, כמו ספרד ופורטוגל. ככל שהעולם היהודי הפך מעורב יותר, הדרישות התזונתיות של היהודים הופכות מגוונות יותר. לדוגמא, יהודים רבים עוקבים אחר דיאטה טבעונית או נטולת גלוטן. אם מותר להם לאכול קיטניות בפסח, זה היה מקל עליהם וזול להם את החג.
בעוד שחמניות הן מקור נפוץ לשמן, רשויות רבות מתלבטות אם השמן שהם מכילים כשר לפסח. המילה "שומשמין" נגזרת מהמילה העברית לשמש, "שמש", ולכן שמן חמניות מותר במקרים מסוימים.
בעוד שיש יהודים ספרדים ותימנים שאינם מקיימים את איסור הקיטניות בפסח, אחרים כן. הם גם נמנעים מדגנים וקטניות מסוימות במהלך החג. הסיבה שמאחורי איסור זה אינה ברורה, אך מאמינים כי הקיטניות דומות לדגנים ולעיתים קרובות היו מעורבבים יחד במהלך הקציר. משמעות הדבר היא שבטעות עלולים להתערבב עם גרגירי חמץ, האסורים על פי ההלכה.
אספרגוס
אספרגוס הוא ירק דל קלוריות ודל פחמימות עם יתרונות בריאותיים רבים. צלייתו יכולה להוציא את המתיקות והטעם הטבעיים של הירק. זה לוקח בערך 20 דקות לצליה ויכול להיות תוספת טעימה או מתאבן למסיבות ארוחת ערב. לא צריך מתכון מיוחד כדי להגיש אספרגוס לפסח, אבל כדאי להקפיד להשתמש בחומרי הגלם הטובים ביותר. לאספרגוס טרי אין ריח וצבעו ירוק עז ועז. עם זאת, כשהוא מבושל, האספרגוס מתחיל להריח כמו דג, ותצטרך להשתמש במרכיבים הטובים ביותר.
לארוחת פסח קלה ונטולת חלב, נסו להכין לביבות אספרגוס עם גרידת לימון, פירה תפוחי אדמה ונענע טרייה. אפשר להשתמש בשאריות גם לסלט עוף או לפריטטה דשנה. לחילופין, אפשר להוסיף אספרגוס קצוץ לקוגל אטריות מלוח להכנת ארוחה בשרית או גרסה נטולת חלב.
יש לשטוף היטב את האספרגוס לפני השימוש. כמו כן, חשוב להקפיד שכל המצרכים יהיו כשרים לפסח. אם אינכם בטוחים אם מרכיב מסוים מתאים לפסח, התייעצו עם הרב לבירור.
אספרגוס כשר למהדרין אם מכינים אותו בהתאם לחוקי תזונה כשרות. חרקים יכולים להפוך ירקות כשרים אחרת ללא כשרים, לכן חשוב לזכור זאת בעת הכנת המנה. עליך גם להסיר חרקים שאולי היו נוכחים.
קינואה
קינואה אינה דגן, אלא זרע בעל תכונות דומות. הוא אינו ממשפחת החיטה ואינו גדל ליד חמץ, דגן אסור בפסח. חוסר הדמיון שלה לדגן האסור, הרב היינמן מהסטאר–ק קבע שהקינואה כשרה לפסח, ללא תקדים דתי. עם זאת, חלק מארגוני הכשרות הוציאו את הקינואה מרשימת הקיטניות.
אם אינכם בטוחים האם קינואה כשרה לפסח, בדקו עם רב או חבר ששומר את החג. תמיד כדאי לבדוק היטב לפני שאוכלים משהו בפסח. למרות שזה אולי נראה עניין פשוט, ליהודים רבים יש הגדרות שונות מאוד של אוכל כשר, ועדיף להיות בטוח מאשר להצטער.
ראשית יש לשטוף היטב את הקינואה. יהיה לו טעם סבון אם לא שוטפים אותו כראוי. לאחר השטיפה מבשלים את הקינואה עם 3 1/2 כוסות מים ו-2 כפיות מלח. נותנים לזה להתבשל עד שהמים נספגים. אם אתה מוצא שהקינואה יבשה מדי, הוסיפו עוד 1/2 כוס מים. לאחר מכן, הניחו לקינואה להתקרר. בסיום, מגישים אותו בקערה.
ניתן להשתמש בקינואה במגוון דרכים. אפשר להכין כתחליף לאורז כרובית או להכין לזניה כשרה. בנוסף, ניתן לאכול אותו במהלך יום שני ללא בשר.
מצות ביצה
על פי השולחן ערוך, הלכות ישראל, אכילת מצות ביצה בפסח היא כשרה, אך יש יהודים אשכנזים שלא אוכלים אותה. אולם אם מכינים אותה כהלכה, מצות ביצה כשרות לחלוטין לפסח.
הקמח המשמש למצות צריך להיות כשר ואסור להחמיץ. הקמח יכול להיות קמח רגיל לכל מטרה או קמח מלא, למרות שהאחרון לא יהיה כשר אלא אם כן הוא אושר כשר. עבור המים המשמשים להכנת מצות, עדיף מי ברז רגילים. למרות שחלק מהמים בבקבוקים אינם כשרים, רובם יעבדו היטב.
מצה היא מאכל מסורתי שנאכל על ידי יהודים לזכר סיום שעבודם במצרים ובריחתם. לחם זה הוא מצרך פופולרי לחג והוא נמכר גם מלוח וגם לא מלוח. ניתן לרכוש מצות בחנות בכל ימות השנה, אך אם אתם מחפשים מצות מיוחדות לפסח, הקפידו לבחור את אלו המסומנות "כשר לפסח". זה מבטיח שהם נעשו תחת השגחת רבנים ואין בהם חומרי תפיחה.
מצות ביצה מוכנות לפסח היא מאכל מסורתי לחג. תהליך ההכנה מפוקח על מנת למנוע חמץ. ניתן לקנות גם מוצרים לא כשרים שהם כשרים במהותם, אך עשויים להיות בהם תוספים. מצה אשרה היא דוגמה למוצרים אלו.
קינואה פרפל
קינואה אינה כשרה למהדרין, אך חלק ממוצרי הקינואה כשרים בהכנה לפסח. קינואה היא זרע הדומה לדגן וניתן למצוא אותו במכולת המקומית שלך. למרות שהוא הוצג לארצות הברית רק ב-20 השנים האחרונות, זה כבר מאכל פופולרי בדרום אמריקה במשך אלפי שנים.
ניתן להכין קינואה לפסח באמצעות שני סוגי קינואה. אפשר לטחון את שניהם לקמח. הסוג הראשון נחשב כשר לצרכי פסח. הסוג השני נחשב לא כשר לפסח. אפשר להכין כתחליף לחמשת גרגירי החמץ. בדרך כלל מכינים אותו באותו אופן. אמנם הוא אינו כשר לפסח בארצות הברית, אך הוא כשר לפסח אם מכינים אותו בישראל.
שלא כמו חיטה, קינואה אינה מכילה את חמשת הדגנים המפורטים לעיל. כמו כן אין בו את החלבון, המצוי בחיטה. כתוצאה מכך, הוא כשר לפסח אם הוא מכיל אחד מחמשת הדגנים הללו. בנוסף, הקינואה נטולת גלוטן וטבעונית.
שימוש בקינואה לפסח מצריך הבנה מדוקדקת של חוקי התזונה. כשרות היא מילה עברית שפירושה נקי, מתאים ונכון. החוק הרבני הוא שמפרט אילו מאכלים ודברים אחרים יכולים יהודים לאכול. זה נקרא גם הלכה. הלכה היא חוק יהודי המתאר דיני תזונה והכנת מזון נכונה.